Jubileum 650 25 éves a TTK

Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott Takács Attila

2017. február 14., 9:56

A Magyar Tudományos Akadémia székházában vehette át dr. Takács Attila, a TTK Kémiai Intézet tudományos munkatársa, az MTA-PTE Szelektív Kémiai Szintézisek Kutatócsoport posztdoktora az Akadémiai Ifjúsági Díjat.

Az MTA kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó fiatal tudósok elismerését tizennyolcan kapták meg az idén. A PTE másik díjazottja, Orsi Gergely, karunk volt hallgatója, aki PhD fokozatát is itt szerezte a Biológiai Doktori Iskolában.

„Büszkék vagyunk önökre – mondta a díjazottakat köszöntve Török Ádám, az MTA főtitkára. – Az érdeklődés, a kíváncsiság vezesse önöket továbbra is tudományos pályájukon, és remélem, hogy ha 15-20 év múlva találkozunk, a többségük már az MTA doktora lesz.”

Elismerésnek és bátorításnak nevezte az Akadémiai Ifjúsági Díjak átadását Lovász László, az MTA elnöke. Arra kérte a nyertes pályamunkák készítőit, hogy tudásukat osszák majd meg a következő kutatói generáció képviselőivel is, egyúttal reményét fejezte ki, hogy évtizedek múlva elégedetten tekinthetnek majd vissza tudományos pályájukra.

Takács Attila díjazott pályamunkájában palládium-katalizált aminokarbonilezési reakciókat vizsgált.

Orsi Gergely, az MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoport tudományos munkatársa funkcionális MRI segítségével végzett fájdalomkutatásáért vehette át az elismerést.

Gratulálunk a díjazottaknak és további sok sikert kívánunk tudományos pályájukon!

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó, 30 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. Az Akadémiai Ifjúsági Díj célja elsősorban a pályamunkájuk és intézeti igazgatójuk minősítése alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számban való elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása. 1983-tól a pályázók korhatára 35 évre emelkedett, és az egyéni teljesítmény mellett a csoportmunka is elismerési lehetőséget kapott. A pályaműveket az MTA Titkárság illetékes tudományterületi főosztálya szakértők bevonásával rangsorolja. Ennek alapján az Akadémia főtitkára dönt a díjak odaítéléséről.

Az UNIV TV beszámolói:

Forrás: mta.hu