Jubileum 650 25 éves a TTK

Kövekbe rejtett múlt - Ősmaradványok a Mecsekben és környékén

2016. április 20., 14:26

Közel 300 ősmaradványból készült válogatást mutat be az a kiállítás, amely a PTE TTK Földrajzi Intézet és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) közös szakmai munkájának eredménye.

Meghívó

A tárlat egyrészt az M6-M60-as autópálya építését megelőző régészeti feltárások során 2008-ban Kozármislenynél, valamint a nem sokkal előtte Zóknál előkerült és a Földrajzi Intézet, valamint a JPM munkatársai által feltárt ősmaradványokat, másrészt a JPM Természettudományi Osztály és a PTE TTK Földrajzi Intézet gyűjteményeiből összeállított válogatást tartalmazza. Így földtörténeti időbe ágyazva tekinthető meg a kiállítás anyaga, amely bemutatja azokat a válogatott fosszíliákat, melyek a Mecsekből, a Villányi-hegységből, valamint a környékről kerültek elő, legyen az a múlt század első fele (pl.: a híres Rihmer-féle mamutlelet), vagy a közelmúlt (pl.: zóki, kozármislenyi feltárások) gyűjtése.

A Mecsek és környéke földtanának és ősmaradványainak rendszeres kutatása már a 18. században elkezdődött, és jelenleg is tart. Ez a terület déli fekvése miatt az ország más részeitől eltérő, fajban gazdag élővilággal rendelkezik. Érdekes, hogy sok tekintetben földtani fejlődéstörténete is más, mint például a Dunántúli-középhegységé, így nem csak a mai élővilágban nyilvánul meg a különbség, hanem az ősvilági élet fosszíliáiban is.

Természetesen az előkerült maradványok nem ölelik fel a teljes föltörténetet, de az érdeklődő közönség számára így is érdekes válogatást kínál a JPM Természettudományi Múzeuma. Az ősmaradvány-vadászat nagyon sok amatőr természetbúvár szenvedélye, a környéken is néhány lelet az ő gyűjteményükből származik.

A kiállítás április 22-én 15 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, s október 1-jéig tekinthető meg a JPM Természettudományi Osztályán.