Búcsúzunk

2019-03-19 07:00:22

Dr. PAPP GÁBOR
1950-2019

Megdöbbenéssel és megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Papp Gábor a Sporttudományi és Testnevelési Intézet nyugalmazott mestertanára tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Minden Intézetünkhöz kötötte. A Pécsi Tanárképző Főiskolán 1974-ben szerzett biológia-testnevelés szakon tanári oklevelet, valamint kosárlabdázás sportágban edzői képesítést. Két évet a PTF I. sz. Gyakorló Általános Iskolában tanított, majd 1976-tól a Pécsi Tanárképző Főiskola Testnevelés Tanszékének (és jogutód intézményeinek) oktatója. 1986-ban a Magyar Testnevelési Egyetemen egyetemi doktori fokozatot szerzett „summa cum laude” minősítéssel.


1984-88-ig az OTSH megbízásából a Testnevelési és Sporttudományos Tanács Ifjúsági és Tömegsport bizottságának titkára volt. 1986-tól a PAB Sportbiológiai Munkabizottság tagja. 1984-től a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség Edzőbizottságában dolgozott. Szeretett sportágában 20 évig edzősködött NB II.-NB I. szinten, vezetésével az egyetemi női kosárlabda csapat két alkalommal nyerte meg a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságot.

A testnevelő tanárképzés korszerűsítési munkálataiban vett részt, több szakfejlesztési dokumentumot dolgozott ki. 1989-1994-ig a Testnevelés- és Sporttudományi Intézet Szaktanárképző Tanszékén tanszékvezető helyettesi feladatait látta el, 1994-től a Testnevelés- és Sporttudományi Intézet igazgatóhelyettese. 1997-től a Testnevelés- és Szabadidősport Központ vezetője. 1998 óta a PEAC módszertani vezetője, 2002-től nyugdíjba vonulásáig a PEAC ügyvezető elnöke. Irányítása alatt a sportegyesület helyzete stabillá vált. Sportvezetőként sokat tett a város és az egyetemi versenysport kapcsolódási pontjainak kialakításában, 2003-2007 között a PVSK elnökségi tagjaként ma is modellt adó együttműködést alakított ki. 2005-től Pécs Városi Sportegyesületek Szövetségének elnöke, két alkalommal vett részt Pécs város sportkoncepciójának kidolgozásában.

Dr. Papp Gábor munkájának elismeréseként 1986-ban TDK témavezetői tevékenységéért miniszteri dicséretben részesült. 1989-ben „kiváló munkáért” kitüntetést kapott. Az egyetem szenátusa a több évtizedes gyakorlati munkájának elismeréseként mestertanári címet adományozott részére 2005-ben. Az egyetemi sportért végzett munkája elismeréseként a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség 2007-ben életműdíjban részesítette. 2012-ben nyugdíjba vonult, azóta a kosárlabda sport pécsi eredményeit és életét figyelemmel kísérte, de mindennapjait családjának, 5 unokájának szentelte.

Személyében olyan tanárt, kollégát, sportembert, barátot veszítettünk el, aki utánozhatatlan humorával, nyugodtságával, természetes bölcsességével, szakmai hitelességével szerzett tekintélyt és tiszteletet. Szívügye volt a tanárképzés, a kosárlabdázás és az egyetemi egyesület mellett mások önzetlen segítése, a kollégák munkájának elismerése. Életútja, munkássága és az emberekhez való viszonya példaként szolgált tanítványainak és munkatársainak egyaránt.

Családja szűk körben búcsúzik Tőle.

Emlékét szívünkben tisztelettel őrizzük!